Από καιρό σε καιρό, παρουσιάζονται πολιτιστικές δράσεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες που έχουν πολύ σημαντικό μήνυμα να μεταδώσουν και ελπιδοφόρο περιεχόμενο να παρουσιάσουν.

Διάβασα πρόσφατα για την παρουσίαση μιας θεατρικής παράστασης που ανήκει σε αυτή την κατηγορία εκδηλώσεων. Τόσο το θέμα με το οποίο καταπιάνεται όσο και η σοβαρότητα των συντελεστών αυτής, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την καλλιτεχνική της αξία.

«Εξηγήσεις Λογοτεχνίας και Δραματικής Τέχνης: Το Χρονικό της Κύπρου του Λέοντιου Μαχαιρά», ονομάζεται η παράσταση και όπως διαβάζω, “αναγνωρίστηκε διεθνώς η συμβολή της στην ενίσχυση της επίγνωσης του λαού της Κύπρου γύρω από το θέμα της ιστορικής, της γλωσσικής και της λογοτεχνικής του κληρονομιάς”.

Η παράσταση θα παρουσιάσει την αυθεντική μεσαιωνική κυπριακή διάλεκτο, στο αίθριο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου.
Παρόλο που θα ήθελα να απολαύσω αυτή την μοναδική γλώσσα στο αρχαίο Θέατρο Κουρίου, αναμφίβολα η εμπειρία να ακούς και να βλέπεις μια τόσο σημαντική και ιδιαίτερη παράσταση σε αυτό το ιστορικό σημείο της Λευκωσίας, θα είναι αναμφίβολα μοναδική.

Τα πάθη της «γλυκείας χώρας Κύπρου», τα πάθη και τα παθήματα των φραγκοκυπριωτών ρηγάδων της, τα βάσανα και οι ελπίδες του λαού της Κύπρου, των «τοπικών Ρωμαίων», θα παρουσιαστούν την Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου στις 19.30, ενώ είναι σημαντικό πως αυτή η παράσταση, η οποία από κριτικούς θεάτρου χαρακτηρίστηκε ως «μείζον φιλολογικό και θεατρικό γεγονός», θα είναι ανοικτή για το κοινό.

Comments are closed.